gant

Gánt bauxitgruva – ett marsianskt landskap i Ungern

Resterna av dagbrottet i den sedan länge övergivna bauxitgruvan Gánt i Vértesbergen i utkanten av Gánt är ett riktigt marsianskt landskap. Att landskapet är osannolikt illustreras bättre av det faktum att delar av Witcher-serien spelades in där. Den geologiska parken Bauxite Geological Park, en sällsynthet i Europa, är en attraktion som du inte får missa. En informativ naturstig guidar besökarna genom området.

kalla: https://go-na.hu/gant-bauxitbanya-marsbeli-taj-magyarorszagon/

Utvinningen började på 1920-talet, när gruvdriften var som störst, och producerade 600 e ton bauxit per år, vilket gjorde gruvan till den största bauxitgruvan i Europa. Efter att produktionen upphörde återstår en grop på cirka 127 500 m2, en kvarleva från den tidigare bauxitbrytningen med en cirka 28 meter hög gruvvägg. Färgen på berggrunden (dolomit) varierar från gulaktig till purpurröd på grund av de olika mineralerna.

Tips: Undvik att bära ljusvita kläder och skor, eftersom marken ibland kan se ut som om du går på en stor tennisbana av lera, vilket ger allt en rödaktig färg.

 

Gánt bauxitgruva spår

Gant Geology Trail kan vandras på ett par timmar som en lätt aktivitet efter lunchen. Det finns ingen entréavgift, så det är bara upp till dig att komma och gå. På den skyltade stigen kan du lära dig om områdets geologiska historia, hur Gántis bauxitfyndighet uppstod, vilka mineraler som finns på platsen och till och med lära dig några trevliga ungerska ord som fekübörc.

Utställning om bauxitbrytning i Jenő Balás
Utställningen består av ett 300 m2 stort utomhusutställningsområde på gården och ett 360 m2 stort underjordiskt utställningsområde (gruvbrytning), museiträdgården. I gruvschaktsystemet kan du studera en affischpresentation om bauxitbrytningens historia och om verktyg, maskiner, säkerhetssystem och typiska arbetsplatser för underjordisk bauxitbrytning.

Gården är ett demonstrationsområde för bauxitbrytning i dagbrott och de viktigaste gruvmaskinerna.
Öppettider.

Tillgång till den geologiska parken Gánt.

Det är lämpligt att kombinera den med en utflykt till Vértes. Byn Gánt ligger på vägen mellan Környe och Zámoly och är lätt att nå från byn eller museet.

Andra sevärdheter i området

Váregesztes, Gesztes slott
Csókakő, Csókakői slott, klyfta
Bokodi-sjön
Majk, Kalmalduli eremitage (omvandlat till hotell)

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)